Nieuwsbrief 2: Maart 2013

Een tweede nieuwsbrief lijkt eenvoudig

Toch is het belangrijk dat de lezer het idee heeft dat hij of zij direct het vervolg leest van hetgeen in de vorige nieuwsbrief aan de orde is geweest. Maar misschien vindt de lezer het wel zo wenselijk dat ook hetgeen in de eerste nieuwsbrief is verteld, dit ook graag gelezen zou moeten zijn.Dus een korte samenvatting. Een aanhef waarmee iedere nieuwsbrief in het vervolg zal gaan beginnen.Tijdens een vakantie bezoek in Cambodja is het tempelcomplex Angkor Wat bezocht en zijn we middels onze inspirerende gids Pich Sovirakgeraakt door niet alleen Siem Reap, de derde stad van Cambodja, maar ook door de omgeving. Het dorpje/gehucht Svay Thom Village werd door ons bezocht, dit op initiatief van Virak (de roepnaam van Pich Sovirak).Erbarmelijke omstandigheden, gebrek aan water en dus ingrediënten voor ons om initiatief te ondernemen. Het werd de basis voor de oprichting vaneen nieuw sociaal-actief bedrijf, t.w de Stichting IRSA Foundation. Een actieve organisatie, gesteund door de hoofdsponsoring van VISSERGROEN B.V., is met ingang van 25 oktober 2012 een feit. Het moet een structureel karakter hebben en het doel van de Foundation is omschreven als “het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden van mensen die beneden het minimale bestaansniveau moeten leven, dit in de breedste zin van het woord en deze doelstellingen zullen projectmatig worden geïnitieerd”. In dit geval is het project de waterputten van Cambodja,maar de Foundation zal wellicht ook andere projecten gaan opstarten als dit binnen de mogelijkheden van het bestuur uitgevoerd kan worden.STAND VAN ZAKEN, EEN KLEIN JAAR VERDER…...De allereerste actie werd op basis van een individueel initiatief geïnitieerd. Na de uitwerking van het idee werd een tweede initiatief ontwikkeld en ook dit werd een succes, zodat de eerste waterputten konden worden gerealiseerd. Gedurende de periode rondom kerst werd de nieuwsbrief gebruikt voor nieuwe initiatieven en ook dit leverde resultaat. In totaal zijn nu 5 waterputten feitelijk gerealiseerd en we doen er ook reëel aan de realisatie hiervan kenbaar te maken aan een ieder die hier een bijdrage aan heeft geleverd.

WIE IS VIRAK?

Het is wel degelijk van belang dat een ieder weet wie onze contactpersoon is in Cambodja. Wie is Pich Sovirak.Virak is geboren in 1976 in Pouk Village. Het is een dorp in het westelijke deel van de provincie Siem Reap en ligt op40 kilometer afstand van de hoofdstad Siem Reap. Pouk Village is omgeven door rijstvelden en kleine houten en rieten huisjes waarin heel veel arme mensen wonen die hun geld verdienen als rijstboer.Nadat hij zijn lagere school in het plaatselijke dorp ‘had doorlopen, kreeg Virak de mogelijkheid om naar de stad Siem Reap te gaan voor een vervolgopleiding, de staatsschool en een opleiding Engels, van 3 jaar.

Het verblijf gedurende die periode in een Boeddhisten klooster werkte inspirerend op hem. Engels kreeg hij van een Khmer onderwijzer, maar dan wel van ’s morgens 6 tot ’s avonds 7,daarna weer werken in een restaurant om de studie te bekostigen en vanaf 1995, toen de UNESCO in Siem Reap een kantoor opende voor toeristen kon hij aan de slagals tourist guide. Uiteraard eerst een studie van drie maanden om tot in detail op de hoogte te zijn van de gehele Khmer geschiedenis en alles te weten over de tempels van Angkor Wat. Virak is gecertificeerd en in het bezit van een volledige licentie.

Virak is nu 13 jaar getrouwd met Malen en zij hebben een zoon van 12, Visal en een zoon van 6, Odom. In het toeristen seizoen verblijft Virak alleen op een kamer in Siem Reap en verblijven zijn vrouw en kinderen in Pouk Village. Virak is met zijn waterputten project gestart in 2009 voor de armste mensen in Svay Thom Village. Dat hij voor dit dorp heeft gekozen heeft te maken met het gegeven dat het op slechts enkele kilometers van Siem Reap ligt, waar alle toeristen verblijven voor hun bezoeken aan de tempels. Virak is geen lid van een organisatie en heeft ook geen banden met weeshuizen of iets dergelijks; het zijn puur de individuele donaties die hij ontvangt van de toeristen. Toen wij elkaar in 2012 ontmoetten, werden er dus al 3 jaarwaterputten geslagen en in totaal zijn er nu zo’n 30 geplaatst, waarvan de Foundation er nu dus 5 voor haar rekening heeft genomen,dankzij giften van vrienden, kennissen en relaties.Op momenten dat er weer sprake is van een nieuwe put hebben wij vrijwel dagelijks contact en indien een put wordt gerealiseerd,ontvangen wij van hem alle informatie over het uitverkoren gezin wat een put krijgt en worden er foto’s gemaakt van de realisatie.Tussendoor hebben wij zeer periodiek contact en overleg, waardoor Virak is uitgegroeid tot een betrouwbare partner aan wie het vertrouwd is onze belangen te behartigen.

DE WATERPUTTEN IN SVAY THOM VILLAGE

In de nieuwsbrief van 2012 is gesproken over de aanleg van de eerste “water-well”. Zoals eerder aangegeven zijn er in december weer twee putten geslagen en daarna in februari van dit jaar.Op 15 december werd een put geslagen voor Phuan phal (28 jr.), zijn vrouw Mab road (27 jr.) en hun drie kinderen, Phal ram (9 jr.), Phal reurth (7 jr.) en Phal reurn(6 jr.).Op 16 december werd vervolgens een put geslagen voor Pheurn tey (29 jr.), zijn vrouw Khun sochea (26 jr.) en hun twee zoontjes Tey chetra (5 jr.) en Tey trien (1 jr.).Twee families zijn gelukkig gemaakt en voor ons een signaal om te kijken hoe we hieraan een vervolg konden geven. In eigen beheer is een kerstkaart gemaakt en is op de kerstkaart aandacht gevraagd voor ons project. Ook hierop hebben diverse relaties, maar ook vrienden en kennissen positief gereageerd, zodat wij in januari van 2013 aan Virak konden melden dat er in februari weer 2nieuwe putten geplaats zouden kunnen gaan worden.

Op 3 februari is een put gemaakt voor Sol thy (28 jr.) en zijn vrouw Chen sokhun (31 jr.) en hun twee zoontjes Thy vichkar (8 jr.) en Thy tola (2 jr.).Twee dagen later, op 5 februari waren Morn mot (30 jr.) en zijn vrouw Sok phea (25 jr.) en hun drie zoontjesMorn met (8 jr.), Morn ra (6 jr.) en z’n tweelingbroertje Morn heng (6 jr.) aan de beurt. Hoe wordt nu precies zo’n waterput gemaakt.

Ik heb een foto compilatie van de laatste familie, de familie Morn,gemaakt.

Deze visser en z’n vrouw, die een heel klein rijstveldje beheert, waren heel gelukkig met de pomp,waardoor ze niet meer afhankelijk zijn van andere families voor water.

Na de eerste nieuwsbrief waren alle formele zaken van de Stichting geregeld. Stilzitten is dan niet aan de orde,want ondanks de vele reacties en positieve bijdragen was het van belang dat de ANBI-status geregeld moest gaan worden. Voorafgaande daaraan en ook noodzakelijk om aan de eisen te voldoen,moest een beleidsplan worden opgesteld. Tevens een richtlijn waar wij met onze Stichting naar toe willen. Onder de subtitel van “De ander is altijd dichtbij” gaan we nader in op onze doelstelling, de te ontwikkelen activiteiten en de wijze waarop wij onze middelen willen gaan genereren. Uiteraard kijken we ook naar de toekomst en hebben we voor de komende 4 jaar een planning gemaakt van hetgeen we willen gaan realiseren.

Aan Virak hebben wij aangegeven dat het in onze planning ligt om volgend jaar weer een bezoek te gaan brengen aan Siem Reap en aan Svay Thom Village in het bijzonder. Uiteraard zal dit bezoek niet ten laste gaan van de middelen welke aan de Stichting door derden worden gedoneerd.Tevens is een website in ontwikkeling om op efficiënte en constructieve wijze te communiceren met potentiele donateurs en informatie te verstrekken in de vorm van nieuwsbrieven. De hard-copy kan dan in het vervolg achterblijven, zodat het overbrengen van nieuws op een duurzame wijze plaatsvindt.HET VERVOLG EN DE ANBI STATUS.Aan de verplichtingen m.b.t. de aanvraag van de ANBI-status was o.m. door het insturen van het beleidsplan voldaan. Ook de andere gegevens welke zijn ingediend waren in orde en derhalve konden we op 13 maart 2013 te mededeling in de bus ontvangen dat vanaf 1 januari 2013 onze Stichting aangemerkt was als Algemeen Nut Beogende Instelling.We hebben u veel verteld over de voortgang en we zullen ons manifesteren op die plaatsen, waar dit uit vorm van publiciteit wenselijk is. Medio 2013 kunt u de volgende nieuwsbrief verwachten.Het bestuur.

Terug naar Nieuws