Nieuwsbrief 10: 20 december 2022

Nieuwsbrief 10

“JA(-REN)” OVERZICHT (EEN EINDEJAARS UITGAVE)

Inmiddels is dit alweer het tiende jaar dat we actief zijn in Cambodja. Hoewel het niet het meest productieve jaar is geweest van de afgelopen periode, immers de Corona situatie heeft wel heel veel impact gehad op de wijze waarop we onze relaties, vrienden, kennissen en bedrijven hebben kunnen benaderen en de wereldwijde impact van de oorlog in Oekraïne is natuurlijk gigantisch met ook alle gevolgen van dien voor delen van de bevolking hier in Nederland, waar ook nu veel mensen zijn die nu onder de armoede grens leven. Maar is dit vergelijkbaar met de situatie in Cambodja. Nee zeggen wij, maar dit is een individuele afweging. Immers, onze migranten inde opvangcentra verkeren ook in een zeer penibele situatie die soms mensonterend is.En dan ook toch terug naar onze doelgroep, de bevolking van Cambodja, die in zeer moeilijke omstandigheden leven nu ook een groot deel van de inkomsten als gevolg van het wegblijven van de toeristen moeten missen. En de compensatie regelingen die wij in Nederland kennen, zijn niet 1 op 1 van toepassing in Cambodja……Maar per 20 december 2022 kunnen we de balans opmaken en zijn er door onze Stichting IRSA Foundation en uw giften in totaal nu 100 st waterputten en 14 st. restrooms (toiletruimtes) gerealiseerd.

KORTOM: EEN MIJLPAAL

10 JARIG BESTAAN EN 100 WATERPUTTEN

EN HOE DAN.

Onze basis was ons eerste bezoek in 2012, de kennismaking met Virak en de bevolking van het dorp Svay Thom Village, een tiental kilometers van Siem Reap in Cambodja, wat heeft geleid tot de oprichting van onze StichtingIRSA Foundation. Geraakt door de situatie ter plaatse zijn we aan de slag gegaan en hebben we gebruik gemaakt van ons netwerk en was ons uitgangspunt dat we iedere maand een waterput zouden moeten kunnen realiseren. In 2016 zijn we weer terug geweest en hebben we ons project met eigen ogen mogen aanschouwen en wisten we zeker dat het doel van onze Foundation terecht, duidelijk en raak omschreven was, t.w.:

“het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden van mensen die beneden het minimale bestaansniveau moeten leven, dit in de breedste zin van het woord en deze doelstellingen zullen projectmatig worden geïnitieerd”.

EN NIET ALLEEN MAAR ZOMAAR EEN DONATIE:

Het waren niet alleen de individuele donaties (hoewel, we komen daar zo nog op terug); het waren ook de speciale acties die er de aflopen jaren waren. Gevaarlijk, omdat we altijd wellicht iemand vergeten, maar toch een globale opsomming: de service clubs ( Lions en Rotary); tientallen Hoveniers met een Duurzaam hart; Appeltern; ons voormalige hoveniersbedrijf Visser Groen, maar ook ons scholen project wat we in Siem Reap hebben gefaciliteerd met Sjoerd en Marieke (te lezen in onze nieuwsbrief 6 uit 2016 – zie de website); de giga actie die de kinderen van de Willibrord Miland school in 2017 op touw hebben gezet onder aanvoering van Lars en Fleur Leuverink, met 8 waterputten als resultaat, de dames van de Handwerkgroep De Lindonk (zeg maar de 90+ers), met inmiddels al 6 waterputten achter hun naam, allemaal bij elkaar gebracht door de verkoop van lappendekens; ook de kerkgenootschappen vergeten ons niet (geref. kerken Develhof en Dinteloord en Steenbergen, deze laatste zelfs al met 8 donaties en ook het woonblok Overture met een eigen put. Kortom een scala van achtergronden, belevingen, generaties, etc. Als IRSA Foundation zijn we niets zonder jullie.

DE VASTE SPONSOREN.

Het is zo fijn dat we inmiddels bekend zijn bij sponsoren die het niet houden bij een eenmalige donatie. Een aantal hebben we er al genoemd, maar toch wil ik er een paar voor het voetlicht halen. Ank van Kamer en Wim ’t Veer met put en de jarenlange maandelijkse donatie (helaas zijn ze ons ontvallen); ook Karel Voordendag, een vaste donateur van meerdere putten en is dit jaar overleden; zijn zus Willy van der Klein Voordendag is eveneens een vaste donateur en dit jaar ook al weer goed voor een 6e put. Dit betreft ook onze secretaris, Kees van Noort, goed voor inmiddels eveneens 6 putten. Een goede vriend van ons, Jan Booister heeft ook al 7 donaties staan, w.o. ook meerdere restrooms. Hebben we donateurs vergeten; ja een heleboel, maar nogmaals, wat zijn we jullie dankbaar voor kleine bedragen en voor grote bedragen.

VIRAK

Trouw aanwezig en voor ons een vaste bron van zekerheid is onze vertrouwde contactpersoon Pich Sovirak “Virak”, die alles voor ons ter plaatse organiseert en regelt en zorgt dat in overleg met de chief van het dorp de gezinnen die een pomp het hardst nodig hebben, deze ook krijgen. Vooraf hebben wij altijd overleg en contact. Na afloop worden de foto’s van het plaatsen van een put naar ons verzonden, zodat ook de donateur op de hoogte is van “zijn” of “haar” of “hun” put.

DE PLANNEN VOOR 2023 en VERDER

Het jaar 2022 is bijna voorbij, maar we hebben veel plannen. Als eerste heeftonze hoofdsponsor IRSA Consultancy middelen beschikbaar gesteld om onze website te vernieuwen zodat de bereikbaarheid en toegankelijkheid uitgebreid worden. Dit is enorm belangrijk voor de komende jaren omdat er erg veel behoefte is aan m.n. restrooms. Op onze website, onder het ïtem” ANBI, met tevens ons beleidsplan, zijn onze jaarverslagen zichtbaar. Hierdoor verzorgen wij een transparant inzicht in activiteiten en geven wij financiële verantwoording. Speciaal vragen wij aandacht voor hoofdstuk 4 van het laatste jaarverslag waar we het project restrooms uitlichten. Wat zouden we het fijn vinden als we daarin gesteund zouden worden. In zijn laatste mail, nadat we onze 100 st hadden geboord gaf hij aan:

Terug naar Nieuws