Nieuwsbrief 3: Mei 2014

De derde jaargang en de derde nieuwsbrief ligt voor u

Een kort intro. Tijdens een vakantiebezoek door de initiatiefnemers van de Foundation aan Cambodja is het tempelcomplex Angkor Wat bezocht en maakten zij kennis met de inspirerende gids Pich Sovirak. Het dorpje Svay Thom Village, gelegen op ongeveer 14 km. van de derde stad van Cambodja, Siem Reap, werd op initiatief van Virak (de roepnaam van Pich Sovirak) bezocht. Bijzonder primitieve omstandigheden, gebrek aan water wareningrediënten om initiatief te ondernemen. Het werd de basis voor de oprichting van een nieuw sociaal-actief bedrijf, t.w. de Stichting IRSA Foundation. Een actieve organisatie, gesteund door de hoofdsponsoring van visser groen B.V., is met ingang van 25 oktober 2012 een feit.

Het moet een structureel karakter hebben en het doel van de Foundation is omschreven als “het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden van mensen die beneden het minimale bestaansniveau moeten leven, dit in de breedste zin van het woord en deze doelstellingen zullen projectmatig worden geïnitieerd”.In dit geval is dit het project “de waterputten van Cambodja”, maar de Foundation zal ook andere projecten gaan opstarten en op het moment van uitkomen van deze nieuwsbrief zijn de eerste contacten gelegd om wellicht mede te participeren in projecten die vergelijkbaar zijn.

 

STAND VAN ZAKEN EEN KLEINE 2 JAAR VERDER…...

Na een eerste actie medio 2012 zijn er diverse initiatieven ontwikkeld en naast diverse particuliere giften zijn er ook grotere organisaties bereid gebleken de initiatieven te ondersteunen.

We zullen hier later meer specifiek op ingaan. We kunnen met trots melden dat we reeds 13 putten hebben weten te realiseren. Ook organisatorisch heeft er een verruiming plaatsgevonden en zullen de PR-activiteiten worden geïnitieerd door Dieter Hasenbein, die de afgelopen periode reeds betrokken is geraakt bij diverse initiatieven.

Een bijzonder belangrijk instrument om onze initiatieven uit te dragen is onze website. Gedurende de periode eind 2013 en begin 2014 is hier veel tijd en energie in gestoken. Hoewel de website nog niet 100% naar wens is ingericht zijn we er trots op dat deze site, www.irsafoundation.nl reeds talloze positieve kritieken heeft gescoord. In vervolg hierop is het extra verheugend mede te delen dat naast de toevoeging van Dieter, ook Tom Schimmel (middels zijn bedrijf Greyhorse verantwoordelijk voor de bouw van de site) zich bereid heeft verklaard met zijn IT-kennis zich in te zetten voor de Foundation en hij is dus een meer dan aangename verruiming van onze PR.

 

ONZE AMBASSADEUR TER PLAATSE: VIRAK

Onze contacten met Pich Sovirak, zijn er al sinds maart 2012.

De afgelopen 2 jaar heeft hij bewezen een betrouwbare en constante factor te zijn voor onze activiteiten en m.n. voor de uitvoering ervan. Immers, geld genereren is één ding; het op de plek van bestemming krijgen, omzetten in diensten en middelen voor de mensen ter plaatse is een essentieel ander punt.

Virak is in 1976 in Pouk Village (om 40km.afstand van Siem Reap) geboren en had het geluk om op een staatsschool een vervolgopleiding te volgen, waarna hij in een Boeddhisten klooster door een Khmer onderwijzer de Engelse taal werd bijgebracht.

In 1995 opende de UNESCO een kantoor in Siem Reap en ging hij aan de slag als tour guide. Hij weet alles over o.a. de tempels van Ankor Wat. Gecertificeerd en met volledige licentie verzorgt hij de rondleidingen voor de talloze toeristen die de tempels ieder jaar weer bezoeken.

Virak is geen lid van een organisatie, maar organiseert sinds 2008 op persoonlijke titel de realisatie van de waterputten, waarvan het geld wordt gedoneerd door de talloze toeristen die gebruik maken van zijn kennis en diensten. Inmiddels staat bij Virak de teller op ruim 60 putten.

Hoe belangrijk is Virak. De Stichting en Virak hebben op jaarbasis een tiental keer telefonisch contact en het aantal mails zal jaarlijks het aantal van 100 overschrijden. Hiermee wordt aangetoond dat er sprake is van een 1 op 1 contact en dat er nul komma nul geld blijft hangen aan organisatorische zaken. Wat betreft dit laatste zal alles 100% ten laste van de hoofdsponsor komen.

Kortom: Virak is uitgegroeid tot een betrouwbare partner aan wie wij onze belangen toevertrouwen.

 

HET DORP SVAY THOM VILLAGE

Ik heb in het verleden al eerder over Svay Tom Village geschreven, maar het dorp verdient iets meer toelichting. Het is in feite een soort “gemeente”, die bestaat uit eenvijftal dorpskernen. Verspreid over de kernen Kok thot, La ox, Tra peang tem, Khom morken Chres wonen 1156 families met in totaal 6175 inwoners. De burgmeester van Svay Tom is Mr. Chang. Ik hoop dat ik de volgende keer wat meer over Mr. Changkan vertellen.

Nog lang niet alle families hebben een eigen waterpomp en dat is wel noodzakelijk, want zoals Virak het inéén van z’n vele mails aangeeft, “water” is Life and Health en hij heeft hiermee het gelijk uiteraard geheel aan zijn kant. Inmiddels heeft hij ook al een tiental putten buiten Svay Thom Village geplaatst, maar hij geeft aan dat dit wel een heel, heel lang traject is. Misschien dat een inspectie ter plaatsein de nabije toekomst ons hier meer duidelijkheid in kan geven. Het voorjaar van 2015 staat in onze planning voor weer een bezoek ter plaatse.

 

EEN AANTAL INITIATIEVEN

Reeds eerder is aangegeven dat wij diverse particuliere (en bedrijfsmatige) giften hebben mogen verwelkomen en uiteraard is iedere gift opgenomen in de financiële paragraaf van ons jaarverslag. Maar verheugend is het dat wij nu ook van grotere organisaties geld konden bijschrijven op onze rekening. Zo konden er 2 putten worden geplaatst door een gift van de serviceclub Lionsclub Swindregt Were Zwijndrecht/H.I.Ambacht.

Meer dan vermeldenswaardig is ook het initiatief van de handwerkclub van het verzorgingstehuis “de Lindonk” in Zwijndrecht. Deze 80- en 90-plussers breidden lapjes waarvan schitterende samengestelde dekens werden vervaardigd, welke zijn verkocht en waarvan de opbrengst ten gunste van de Foundation kwam. Een saillant detail is dat de moeder van een van de initiatiefnemers de drijvende kracht was. Maar ook hierdoor was het weer mogelijk een put te realiseren.

De hoofdsponsor van de Stichting maakt deel uit van tal van vakinhoudelijke organisaties. Organisaties die naast duurzaamheid ook het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Wij hebben als organisatie de mogelijkheid gekregen om onszelf te promoten tijdens enkele van deze periodieke bijeenkomsten. De presentatie tijdens een bijeenkomst van de Hoveniers van Zuid-Holland (die zijn aangesloten bij de landelijke Vereniging voor Hoveniers- en Groenvoorzieners) op de locatie van de hoofdsponsor, resulteerde in een waterput, maar ook de presentatie tijdens de bijeenkomst van Exclusief Geselecteerde Hoveniers op het schitterende tuinen complex van Appeltern leverde middels de spontane giften een“water-well” op.

 

 Het is evident dat bij deze groep collega’s niet het commerciële gewin voorop staat, maar er wel degelijk begrip en aandacht is voor de situatie van de naaste. Uit persoonlijke ervaringen overtuiging kan worden gesteld dat dit kenmerkend is voor onze beroepsgroep,die van huis uit sociaal en meer dan maatschappelijk betrokken zijn. Als hoofdsponsor is dit speciaal en zijn we er dankbaar voor dat we deel uit mogen maken van zo’n groep.

 

ENKELE PLAATJES VAN GEREALISEERDE PROJECTEN

PLANNEN OP DE KORTE TERMIJN

Het weekend nadat deze nieuwsbrief zal verschijnen, zal er een manifestatie plaatsvinden in de Tuinen van Appeltern, waarbij “Tuingeluk” centraal zal staan. Het is wellicht enigszins confronterend met onze doelstelling. Maar waarom mogen we aspirant tuingeluk-genieters niet laten kennismaken met de mogelijkheden die zij hebben een deel van hun geluk te mogen en te kunnen delen met de bewoners van SvayThom Village. Het geluk wat zij kunnen geven aan mensen die ineens kunnen genieten van schoon drinkwater staat wellicht niet in verhouding, maar is even intens aanwezig met het genieten van een tuin. Wij als organisatie zullen er in ieder geval alles aan doen om dit over te brengen en op deze wijze voldoende geld te genereren voor nog meer schoon water.

 

WEBSITE

In eerdere publicaties hebben we aangegeven dat een heldere website een essentieel onderdeel moet zijn vaneen eigentijdse en duurzame uitstraling. Uiteraard zal de beschikbaarheid vaneen aantal hard-copy’s van nieuwsbrieven niet kunnen ontbreken, maar voor een efficiënte uitstraling is verspreiding van een nieuwsbrief middels de website onoverkomelijk.

Wat willen we hiermee bereiken.Verspreiding, herkenbaarheid, begrip, maatschappelijke verantwoordelijkheid,giftenbereidheid, duidelijkheid, eerlijkheid, erkenning, maar bovenal uitstraling van warmte naar mensen die dit echt nodig hebben.

 

BELEIDSPLAN EN JAARVERSLAG

In onze vorige nieuwsbrief hebben we ons beleidsplan nader toegelicht. Inmiddels is dit plan voor een ieder inzichtelijk, immers via de website kan het worden gelezen. Voor het bestuur vormt de subtitel “De ander is altijd dichtbij” de drijfveer voor de Foundation. “De ander”, kan dan ook iedereen zijn, ongeacht herkomst of geloof. Het beleidsplan geeft voor de periode 2012 – 2016 de doelstellingen weer waarvoor we als Foundation staan en uiteraard zal de realisatie hiervan niet alleen worden bepaald door de inzet van alle medewerkers van de Stichting, maar zijn we tevens afhankelijk van externe omstandigheden als de landelijke macro-economische ontwikkelingen.

Toetsing van het voorgestelde beleid zal jaarlijks middels het jaarverslag plaatsvinden. Voor de afgelopen periode is een verslag opgesteld over 2012 – 2013, met name vanwege het naar verhouding geringe aantal activiteiten in 2012, immers de Foundation genoot haar definitieve oprichting op 25 oktober 2012. In dit verslag komen niet alleen de activiteiten aan de orde, maar wordt tevens ingegaan op de interne organisatie en de financiën.

Het bestuur van de Foundation bestaat uit D.J. (Dirk) Visser, voorzitter; C. (Kees) van Noort, secretaris en J.M. (Annemarie) van Noort, penningmeester.

Voor alle P.R. activiteiten zijn binnen de organisatie D.Z. (Dieter) Hasenbein en T. (Tom) Schimmel m.i. van 2014 actief en verzorgt Pich Sovirak (Virak) al onze contacten in Cambodja alsmede dat hij verantwoordelijk is voor de uitvoering en de daadwerkelijke realisatie van de putten.

Tevens zal er binnen het verslag aandacht zijn voor een gespecificeerde weergave van de inkomsten en uitgaven.

Vervolgens zal er naast een aantal conclusies een korte vooruitblik worden gegeven over de geplande activiteiten en zullen we zeker niet schromen om enkele goals nader te benoemen.

 

DE ANBI STATUS

Dat onze Stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling, ofwel de ANBI-statusbezit is essentieel voor de toekomst.

Hiermee is de donateur ervan verzekerd dat er een verantwoord beleidsplan aan ten grondslag ligt, dat een gedegen jaarverslag inzicht geeft in de activiteiten en in de inkomsten en de uitgaven. De bekende strijkstok is de doodsteek voor veel goede doelen organisaties.We zijn heel erg content met het gegeven dat dit niet aan de orde is bij de IRSA Foundation en hopen dit ook duidelijk uit te stralen.

We hebben u veel verteld over de voortgang en we zullen ons manifesteren op die plaatsen, waar dit uit vorm van publiciteit wenselijk is. Medio 2014 kunt u de volgende nieuwsbrief verwachten.

 

Terug naar Nieuws