Nieuwsbrief 5: Februari 2016

VOORAF

De vijfde jaargang en de vijfde nieuwsbrief ligt voor u

Een kort intro. Wellicht voor degenen die de eerste nieuwsbrieven allemaal al hebben gelezen komt dit overals een herhaling. Toch is het voor nieuwe donateurs van belang dat er een korte toelichting wordt gegeven wat de aanleiding is geweest voor de oprichting van de Stichting.

De initiatiefnemers maakten tijdens een bezoek aan Cambodja kennis met de inspirerende gids Pich Sovirak. Deze liet hun kennis maken met het dorpje Svay Thom Village (vlakbij Siem Reap, de derde stad van Cambodja). Bijzonder primitieve omstandigheden, gebrek aan water, waren ingrediënten om initiatief te ondernemen. Het werd de basis voor de oprichting van een nieuw sociaal-actief bedrijf, t.w de Stichting IRSA Foundation. Met ingang van 25 oktober 2012 is dit een feit. Het moet een structureel karakter hebben en het doel van de Foundation is omschreven als“het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden van mensen die beneden het minimale bestaansniveau moeten leven, dit in de breedste zin van het woord en deze doelstellingen zullen projectmatig worden geïnitieerd”.

STAND VAN ZAKEN, NA DRIE VOLLEDIGE JAREN…...

We starten in 2012 met de organisatie en vanaf het begin ontvangen we hartverwarmende reacties en giften die het mogelijk maken om hetgeen we voor ogen hadden te realiseren, t.w. het realiseren van waterputten in het dorp. De opzet van de Stichting moet duidelijk en transparant zijn. Het verkrijgen van de ANBI status is essentieel voor het vervolg, voor het verkrijgen van vertrouwen bij publicaties in de media en als stimulatie voor het genereren van giften.

Structuur wordt er gebracht middels het opstellen van een beleidsplan en transparantie door het publiceren van de jaarverslagen middels social media.

In het beleidsplan is een tijdspad uitgewerkt over de periode 2012 – 2016.Plotselinge problemen met de gezondheid van één van de initiatief nemers zijn debet aan het feit dat het vooropgestelde plan wijzigingen heeft ondergaan. Dit vertaalt zich in hiaten m.b.t. bezoek van de projecten ter plaatse alsmede diverse initiatieven inzake uitbreiding van de organisatie en te weinig aandacht in de media. Gelukkig heeft herstel plaatsgevonden en zal 2016 een jaar worden van veel activiteiten

Het allerbelangrijkste, t.w. het realiseren van de putten heeft gelukkig minder stagnatie opgelopen. Hoewel het beoogde aantal van minimaal 1 put per maand niet helemaal is gerealiseerd, zijn we er trots op dat de teller aan het begin van 2016 op reeds 32 putten staat. Na de start zijn in 2012/2013 8 putten geplaatst, in 2014 15 putten en in 2015 9 putten. Een resultaat waar we trots op zijn en waarvoor we alle donateurs enorm veel dank voor schuldig zijn.  

In een extra item zullen we in het vervolg van deze nieuwsbrief hier nog op terug komen en dat is het initiatief van Sjoerd Westerman en Marieke den Boer die onder “de vleugels” van de IRSA Foundation vrijwilligerswerk zijn gestart in Siem Reap. “Samenwerking” en“uitwerking van de doelstelling” stonden aan de basis van dit project. Wij hopen dan ook dat meer publiciteit mogelijkheden kan genereren voor volgende projecten.

Het jaarverslag geeft een weergave van de putten die zijn gerealiseerd. Zo is er via de website middels deze jaarverslagen inzicht wie heeft mogelijk gemaakt welke putten gerealiseerd konden worden. Toch willen we een idee geven van de gerealiseerde putten in 2015.

Een presentatie door Kees van Noort en Dieter Hasenbein in februari bij Rotary Club Zwijndrecht leverde direct een viertal putten op, waaronder een tweetal putten van de Centraal Apotheek, maar ook via vaste relaties van Visser Groen BV, werden giften gedaan.

Vertrouwde relaties als Boertje Advies, Aart den Hollander en In-Lite waren bereid voor een gift voor een volledige put. Hartverwarmend was uiteraard de gift van de Handwerkclub van verzorgingstehuis De Lindonk (onderdeel van de Swinhove Groep). De dames (gemiddelde leeftijd dik boven de 90 jaar) die wekelijks lapjes van 10 bij 10 cm breien worden aan elkaar genaaid tot prachtige dekens die vervolgens worden verkocht en waarvan de opbrengst in dit geval weer naar“de putten” gaat, zoals ze dit zelf zeggen.

Verrassend was eveneens een gift van de Stichting Interkerkelijke Kommissie Aangepaste Arbeid. Wekelijks organiseren zij diensten op eenvoudige wijze voor niet alleen mensen met een verstandelijke beperking, maar ook voor mensen die het in “gewone” kerken allemaal wat te ingewikkeld vinden (kijk ook voor veel meer informatie op www.ikaa.nl) .

DE PRESENTATIE

Tijdens de diverse presentaties wordt gebruik gemaakt van de promotie standaards enerzijds, maar anderzijds is de nieuwsbrief een prima promotiemiddel. De facebook pagina is het afgelopen jaar onvoldoende toegepast en ook de website is niet voldoende up to date bijgewerkt en dit is dan ook één van de doelstellingen voor 2016. Meer publiciteit en meer aandacht voor alle activiteiten. Op het moment van uitgeven van deze nieuwsbrief hebben we de daad reeds bij het woord gevoegd en is alles weer up-to-date.

De putten zijn bijgewerkt tot put 32 en ook hebben we het jaarverslag van 2015 op de site geplaatst zodat een ieder weer optimaal op de hoogte is van onze activiteiten, maar ook van alle inkomsten en uitgaven om zo transparant mogelijk over te komen naar onze donateurs. Opvallend zullen de donaties zijn welke zijn gedaan t.b.v. Sjoerd en Marieke die onder de paraplu van onze Stichting in Siem Reap vrijwilligerswerk uitvoeren. Hierdoor hebben we een groot publiek kunnen bereiken en we denken dat dit nog slechts het begin is.

SJOERD EN MARIEKE

Op 27 juli 2015 was het eerste contact met Sjoerd en Marieke. Sjoerd Westerman en Marieke den Boer hebben het plan opgevat om in Cambodja, in Siem Reap, vrijwilligerswerk uit te voeren. Dit zal bestaan uit het geven van Engelse les op een lagere school. Op het moment dat de Cambodjaanse kinderen met de Engelse taal een beetje uit de voeten kunnen, kan dit juist het verschil maken voor hun ontwikkeling in hun toekomst.

Zij geven les op de Kok Krosaing International School, waar ongeveer 200 van de armste kinderen hier dus gratis les krijgen in de Engelse taal en daarnaast ook een ontbijt, schoolmateriaal,een schooluniform, tandenborstels en medische zorg krijgen.

Je kunt alle belevenissen volgen via hun blog https://jufenmeesincambodja.wordpress.com. Hierin wordt aandacht besteed aan de ups en downs die ze op hun dagelijks pad tegenkomen. Hieruit blijkt dat vrijwilligerswerk niet altijd zo romantisch is, maar simpelweg gewoon hard werken en dealen met tegenslag, armoede, verdriet, eenzaamheid en onmacht. Moed putten uit “het waarom” van je missie en zeker ook de kleine dingen die wel heel veel voldoening geven is de enige optie op zo’n moment.

DE PLANNEN VOOR 2016

We staan aan het begin van het jaar 2016. Een jaar waarin het getal 60 op diverse manieren voor alle bestuurders van de Stichting zich zal manifesteren of zelfs al manifesteert. Misschien is dit een opmaat om een doelstelling te realiseren om dit jaar niet het beoogde aantal van 12 putten, maar op te gaan voor 28 putten zodat we aan het einde van het jaar inderdaad kunnen zeggen dat de teller dan op zestig waterputten zal staan.

Dat zal allemaal niet vanzelf gaan en daartoe zullen we aandacht voor de Stichting moeten vragen en op tal van plaatsen zullen we de banners moeten gaan neerzetten en zullen we de nieuwsbrieven gaan verspreiden.

We zullen enerzijds gebruik maken van de publiciteit die ongetwijfeld er zal ontstaan door en vanwege het 60 jarig bestaan in 2016 van de hoofdsponsor VISSER GROEN B.V. Anderzijds zullen Annemarie en Dirk eind maart een bezoek ter plaatse, in Svay Thom Village, brengen.

Op 22 maart 2016 hopen we te arriveren in Siem Reap en de dagen die erop volgen zullen worden benut om het schoolproject van Sjoerd en Marieke te bezoeken en hun ervaringen ter plaatse te delen.Daarnaast zullen we samen met onze vaste contactpersoon ter plaatse Pich Sovirak mee gaan helpen om daadwerkelijk ook waterputten te gaan realiseren.Het streven is dan ook dat we voor die tijd alweer extra donateurs bereid hebben gevonden ons project te ondersteunen. Ter plaatse zullen we laatste projecten ook gaan bezoeken:

HET BEZOEK TER PLAATSE

In een vorige editie van onze nieuwsbrief hebben we de burgemeester van Svay Thom Village, chief Chem chan (links op de foto), reeds voorgesteld en het ligt in de bedoeling dat wij hem ook daadwerkelijk gaan ontmoeten tijdens ons bezoek aan Siem Reap. Virak heeft tenslotte met hem overleg als er weer een put geslagen gaat worden.

Wij zullen tijdens ons bezoek dus ook putten gaan slaan en zullen hiervan uitgebreid verslag doen, zoals Virak dat op dit moment voor ons op afstand reeds doet.

JAARVERSLAG

Het jaarverslag van 2015 staat inmiddels ook op de site, is eenvoudig te downloaden en zal nog meer inzicht geven in de organisatie en de activiteiten zoals deze het afgelopen jaar derevue hebben gepasseerd.

Het bestuur van de Foundation bestaat uit D.J. (Dirk) Visser, voorzitter; C. (Kees) van Noort, secretaris en J.M. (Annemarie) van Noort, penningmeester.

Voor alle P.R. activiteiten is binnen de organisatie D.Z. (Dieter) Hasenbein actief en verzorgt Pich Sovirak (Virak) al onze contacten in Cambodja.

Tevens zal er binnen het verslag aandacht zijn voor een gespecificeerde weergave van de inkomsten en uitgaven.

DE ANBI STATUS

Dat onze Stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling, ofwel de ANBI-statusbezit is essentieel voor de toekomst. Hiermee is de donateur ervan verzekerd dat er een verantwoord beleidsplan aan ten grondslag ligt, dat een gedegen jaarverslag inzicht geeft in de activiteiten en in de inkomsten en de uitgaven.

 

Terug naar Nieuws