Nieuwsbrief 7: December 2016

VOORAF

 

De vijfde jaargang en de zevende nieuwsbrief ligt voor u

Ons gebruikelijke korte intro waar we voor onze nieuwe donateurs een samenvatting willen geven wat de aanleiding is geweest voor de oprichting van de Stichting. De initiatiefnemers maakten in 2012 tijdens een bezoek aan Cambodja kennis met de inspirerende gids Pich Sovirak die hun liet hun kennis maken met het dorpje Svay Thom Village (vlakbij Siem Reap, de derde stad van Cambodja). Bijzonder primitieve omstandigheden,gebrek aan water, waren ingrediënten om initiatief te ondernemen.

Het werd de basis voor de oprichting van een nieuw sociaal-actief bedrijf, t.w de Stichting IRSA Foundation. Met ingang van 25 oktober 2012 is dit een feit. Het moet een structureel karakter hebben en het doel van de Foundation is omschreven als  “het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden van mensen die beneden het minimale bestaansniveau moeten leven, dit in de breedste zin van het woord en deze doelstellingen zullen projectmatig worden geïnitieerd”.

 

EEN BEWOGEN JAAR 2016

 

Het bezoek van Dirk en Annemarie aan de bewoners van Svay Thom Village in maart en onze ontmoeting ter plaatse met Sjoerd en Marieke tijdens dit bezoek. De plannen die daarna volgden. De hoofdsponsor van de Foundation zou dit jaar 60 jaar bestaan en dus was het idee geboren om het totaal van 60 putten te halen dit jaar. De actie in “De Kuip”met de Business Challenge, de presentatie op diverse locaties met “onze eigen pomp”, de festiviteiten rondom het jubileum en de presentatie van het stripboek van Jan Booister over Jeff en Joep, waarin IRSA als shirtsponsor in de picture kwam. Een bewogen jaar dus met veel initiatieven en een behoorlijk resultaat van gerealiseerde putten.

Hoewel met het schrijven van deze nieuwsbrief het jaar nog niet voorbij is kunnen we met trots zeggen dat we dit jaar 16 putten hebben gerealiseerd, maar hebben we helaas niet het aantal van 60 putten gehaald, maar we hopen voor 31 december 2016 nog wel boven de 50 putten uit te komen.

Ook hiermee zijn we uiteraard zeertevreden en een aantal highlights zullen we in deze nieuwsbrief zeker de revue laten passeren.

 

KIDS IN ACTIE

Tijdens een tuin event, wat in samenwerking met o.m. TV-tuinman Lodewijk Hoekstra is georganiseerd, heeft Visser Groen ook met collega’s samengewerkt. Naast de donatie van Lodewijk (and friends) en collega Casteleijn was collega Leuverink geraakt door onze actie en zijn nu z’n kinderen Fleur en Lars de troste donateurs van een waterput. Het heeft zelfs geresulteerd in een nader contact met de school en zijn we als Foundation in de race om “het project van het jaar” 2017 te gaan worden. Uiteraard zullen we alles uit de kast gaan halen om dit project binnen te halen, want dit betekent uiteraard nog meer publiciteit en aandacht voor ons project.

 

Ook een parttime medewerkster van het bedrijf, die zelf gedurende enkele maanden vrijwilligers werk in Malawi heeft verricht, heeft samen met haar familie (van Herpen) een put gedoneerd.

 

MAAR OOK DE INDIVIDUELE SPONSORING

Een donatie van een betrokkene, ruim op leeftijd, die haar “vakantiegeld” spontaan doneerde of onze secretaris, die zijn 60 jarig huwelijksfeest aanleiding vond om het “60 putten-plan” te realiseren en spontaan een tweetal putten doneerde.

En onze lieve vrienden uit Sliedrecht, reeds “in het bezit” van een put doneren nog steeds maandelijks een vast bedrag. Zonder deze mensen kunnen we niet. Trouw aanwezig en voor ons een vaste bron van zekerheid is onze vertrouwde contactpersoon Pich Sovirak“Virak”, die alles voor ons ter plaatse organiseert en regelt en zorgt dat in overleg met de chief van het dorp de gezinnen die een pomp het hardst nodig hebben, deze ook krijgen.Altijd hebben wij vooraf overleg en contact en worden de foto’s na afloop van het plaatsen van een put naar ons verzonden, zodat ook de donateur op de hoogt eis van “zijn” of “haar” of “hun” put.

 

BUSINESS CHALLENGE “DE KUIP"

Ons reisverslag in de vorige nieuwsbrief konden we uitermate goed gebruiken tijdens de manifestatie die op 16 juni 2016 in “De Kuip” werd georganiseerd als Business Challenge. Dit is een netwerkbijeenkomst waarbij bestaande en nieuwe relaties elkaar ontmoeten en worden er contacten gelegd. Tussen het bastion van zakelijke deelnemers was er gelukkig ook ruimte voor “goede doelen” organisaties Van de organisatie kregen we belangeloos een presentatie tent van waaruit we alle bezoekers van het evenement goed konden bedienen. Naast uiteraard ons foldermateriaal was er een heuse remake van een waterpomp opgesteld waarin donaties konden worden gedaan,maar waarmee duidelijk werd gemaakt dat met een relatief laag bedrag aan een enorme behoefte kan worden voorzien, t.w. SCHOON drinkwater.

Naast de diverse donaties in de vorm van cash, waren er ook de diverse toezeggingen van bedrijven die bereid waren tot het doneren van een volledige pomp. Nog niet alle toezeggingen zijn geëffectueerd, maar de vooruitzichten daarin zijn gunstig. Dus wie weet op de valreep van 2016…. Onze dank gaat dan ook uit naar de organisatie van de Business Challenge.

VISSER GROEN 60 JAAR

De laatste week van september stond in het teken van het zestigjarig bestaan van de hoofdsponsor VISSER GROEN B.V. Op alle uitingen via onze e-mail correspondentie als ook via de social media werd aandacht gevestigd op ons project middels de slogan:

Al lijkt uw gift een druppel voor u, voor hun is het een jaar lang drinkwater (waterputten Cambodja)www.irsafoundation.nl

 

Op vrijdag 23 september werd op feestelijke wijze met medewerkers en aanhang gevierd. Niet alleen het gezellig samenzijn onder het genot van een drankje stond centraal, ook moesten op diverse ludieke wijzen middels een “escape-spel” het “eten worden verdiend”.Dat ook bij onze medewerkers de Foundation in een goed blaadje staat bleek uit het cadeau wat door de stafmedewerkers onder alle medewerkers was opgehaald.Het was een schitterend resultaat wat VISSER GROEN B.V. en VISSER GROENZORG B.V. aan de directie kon overhandigen, t.w. 2 putten en de onderstaande gezinnen zijn weer verzekerd van schoon drinkwater.

JOEP EN JEFF

Een goede vriend Jan Booister heeft een stripverhaal

getekend waarin Joep en Jeff centraal stonden. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en in Maassluis. In het verhaal komt ook het voetbalteam voor wat als hoofdsponsor de IRSA Foundation heeft. De uitgave van het stripboek bleek een groot succes en in korte tijd was de gehele oplage uitverkocht. Jan heeft onze Stichting altijd al een warm hard toegedragen en uiteindelijk heeft hij de originele tekeningen via de galerie Rits Art verkocht en zijn de opbrengsten naar IRSA gegaan o.v.v. Joep en Jeff 1 en 2.

 

SJOERD EN MARIEKE

Toen we in maart Sjoerd Westerman en Marieke den Boer ontmoetten was het al bijzonder heet in Cambodja. Hun activiteiten bleven niet alleen beperkt tot het geven van Engelse les op de scholen. Via de organisatie Touch A life werden nieuwe activiteiten ontplooid en kreeg de inhoud van hun vrijwilligerswerk in en rondom Siem Reap een andere wending. Duidelijk werd dat er nu een veel grotere groep van mensen werd bereikt die hulp hard nodig hadden. In mei en juni steeg het kwik dagelijks boven de 40 graden en was water een van de belangrijkstelevensbehoeften. Als Foundation konden we hun bijstaan door de financiële middelen goed te organiseren en kwamen de giften t.b.v. hun project op een verantwoorde wijze via de Foundation binnen, hetgeen ook in het jaarverslag van 2015 reeds naar voren is gekomen.

Via hun blog https://jufenmeesincambodja.wordpress.com zijn hun belevenissen nog steeds te lezen op internet. Het oogst bewondering op de wijze waarop zij hun vrijwilligerswerk hebben kunnen uitvoeren. Eind van dit jaar hadden we weer contact en kwamen uiteraard alle verhalen weer boven.

M.n. ook de manier waarop de samenleving en m.n. de kerkgemeenschappen en de leden ervan hun hebben gesteund waardoor ze dit werk konden realiseren. Bij elkaar was er veel geld ingezameld en als dank voor onze ondersteuning (van administratieve aard)kregen we een donatie om twee waterputten te realiseren in ons gebied van Svay Thom Village. De grootste sponsors, de leden van de kerkgemeenschappen “de Gereformeerde Kerk De Develhof te Zwijndrecht en de Parochie Sint Maarten Bollenstreek zijn dan ook met naam en toenaam genoemd op de borden, zoals is te zien. Hartelijk dank daarvoor.

 

DE PLANNEN VOOR 2016

We zijn aan het einde van 2016. Het aantal van 60 putten is dan wel niet dit jaar gerealiseerd, maar dan toch in ieder geval volgend jaar. Begin volgend jaar zullen we onze plannen voor 2017 gaan presenteren. Wij zeggen alle donateurs (waaronder uiteraard ook onze drukkerij Obreen) onze hartelijke dank toe en hopen u volgend jaar met veel enthousiasme te mogen benaderen.

Terug naar Nieuws