Nieuwsbrief 8: Augustus 2017

VOORAF

De zesde jaargang en de achtste nieuwsbrief ligt voor u

EEN SPECIALE EDITIE (EDITIE 24.08.2017)

Uiteraard vraagt deze speciale aankondiging om een toelichting. Er heeft zich binnen de organisatie van de Stichting nogal de afgelopen periode e.e.a. plaatsgevonden en speciaal daarvoor deze editie. Wij komen hier aan het einde van deze nieuwsbrief uitgebreid op terug.

Uiteraard was het overigens weer noodzakelijk u als donateur en belangstellende te informeren omtrent de stand van zaken, de nieuwe initiatieven en uiteraard wat de laatste stand van zaken was omtrent ons streven van de realisatie van de 60 putten.

 

Maar in het kort even weer ons vertrouwde intro waar we voor onze nieuwe donateurs een samenvatting willen geven wat de aanleiding is geweest voor de oprichting van de Stichting. De initiatiefnemers maakten in 2012 tijdens een bezoek aan

Cambodja kennis met de inspirerende gids Pich Sovirak (links op de foto) die hen liet kennis maken met het dorpje Svay Thom Village (vlakbij Siem Reap, de derde stad van Cambodja). Bijzonder primitieve omstandigheden, gebrek aan water, waren ingrediënten om initiatief te ondernemen. Het werd de basis voor de oprichting van een nieuw sociaal-actief bedrijf, t.w.de Stichting IRSA Foundation.

Met ingang van 25 oktober 2012 is dit een feit. Het moet een structureel karakter hebben en het doel van de Foundation is omschreven als “het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden van mensen die beneden het minimale bestaansniveau moeten leven, dit in de breedste zin van het woord en deze doelstellingen zullen projectmatig worden geïnitieerd”.

 

EEN VOORZICHTIGE START VAN 2017

 

De foto’s die de inleiding begeleiden zijn uiteraard sprankelend. Een resultaat van 7 putten in één sessie is nog niet eerder voorgekomen. We startten het jaar met de afronding van afspraken die waren gemaakt tijdens de actie in “De Kuip” van de Business Challenge. Een vaste leverancier van hekwerken (Alura) was gefuseerd met een collega (Ruigrok) en deze stonden garant voor de eerste put in 2017.Dieter Hasenbein en familie (Dieter is initiatiefnemer voor alle promotionele activiteiten voor de Stichting) waren hoofdelijk verantwoordelijk voor de donatie van de tweede put van 2017.

We hadden in 2016 nogal een doel gesteld,immers in het kader van het 60-jarig bestaan van de hoofdsponsor Visser Groen BV was het doel van 60 putten in 2016 helaas niet gerealiseerd. Een respectabel aantal van 16 putten was het afgelopen jaar het resultaat. Teleurstellend?Welnee, alleen het doel wat ons voor ogen stond was niet bereikt. En dus moest 2017 daar verandering in brengen. Een aantal activiteiten staan voor 2017 opstapel. Uiteraard is daar het vervolg van de actie van Lars en Fleur en tevens waren er nogal wat ontwikkelingen gaande bij de hoofdsponsor. Maar ook was er contact met de service club Rotary Waal en Devel, waar we een speciaal item aan zullen wijden en ook de 40 dagen actie van de Develhof was een enorm succes.

 

MAAR OOK DE INDIVIDUELE SPONSORING BLIJFT DUS BELANGRIJK

Een tweede gift van een donateur, reeds verantwoordelijk voor put nr. 40 was mogelijk door de opbrengst van een postzegelverzameling en waren wij in staat om de 51e put te realiseren.  

En wat te denken van de 90+ers van de handwerkclub van de Lindonk die zoveel geld weer hadden ingezameld met hun “lapjesdekens” dat ze zomaar weer geld konden doneren voor hun derde put. Zonder deze mensen kunnen we niet. Trouw aanwezig en voor ons een vaste bron van zekerheid is onze vertrouwde contactpersoon Pich Sovirak“Virak”, die alles voor ons ter plaatse organiseert en regelt en zorgt dat in overleg met de chief van het dorp de gezinnen die een pomp het hardst nodig hebben, deze ook krijgen .Altijd hebben wij vooraf overleg en contact en worden de foto’s na afloop van het plaatsen van een put naar ons verzonden, zodat ook de donateur op de hoogte is van “zijn” of “haar” of “hun” put.

 

KIDS IN ACTIE

Reeds eerder hebben we verteld over de initiatieven van Lars en Fleur Leuverink.

Zij zitten op de basis school Willibrord/Miland in Bodegraven en via hun vader, Sander Leuverink van het gelijknamige hoveniersbedrijf reeds de trotse sponsor van waterput 37. Dieter Hasenbein heeft op de school een presentatie gegeven en dit mochten wij van de juffen als reactie ontvangen:

 “Op vrijdagmiddag 19 mei hebben we met de hele school een leuke sponsorloop  gedaan voor allerlei goede doelen. 

Op deze middag willen we zo veel mogelijk geld ophalen. De goede doelen van deze loop zijn “IRSA Foundation” (waterput in Cambodja), “Schoolonderwijs in Sri Lanka” en onze school.”  “Van onze moestuin hebben we radijsjes en sla geplukt en heel veel kruiden en kruidige bloemen geknipt. De bloemetjes van de doorgeschoten veldsla, de bloemetjes van allium, peterselie, dille, venkel,bieslook en rozemarijn hebben we meegenomen. Van al dat lekkers hebben de kinderen helemaal zelf een soep gemaakt en een verrukkelijke kruidenboter. De stokbroodjes werden gesmeerd en de soep per beker verkocht. De kinderen gingen langs alle supporters en hebben gepraat als brugmannen.Na de sponsoractie konden we juichen, wat een succes! “

 

Aan het begin van het schooljaar, dus helaas net nadat deze nieuwsbrief verschijnt, zal het definitieve bedrag bekend worden gemaakt. Wat een schitterend initiatief.

 

ROTARY ZWIJNDRECHT WAAL EN DEVEL

Op 27 februari j.l. kregen we van de commissie International Services van de Rotary Club Waal en Devel een mailbericht met het verzoek een presentatie te geven voor onze activiteiten,daar zij op zoek waren naar kleinschalige buitenlandse projecten op het gebied van Water en Sanitatie. Goede relaties van ons binnen de Rotary hadden gewezen op deze mogelijkheden.

Op 18 mei heeft Dieter namens onze organisatie een presentatie gehouden die wellicht zoveel indruk heeft gemaakt dat wij op 21 mei reeds een mail van Arthur Hoogduin mochten ontvangen dat de commissie had besloten maar liefst 3 putten te doneren.

40 DAGEN ACTIE

In 40 dagen toeleven naar het Paasfeest wordt Kerk in Actie gehouden. Met de financiële bijdrage kunnen jaarlijks honderden projecten in Nederland en wereldwijd gesteund en dat kan op verschillende manieren. In de kerk de Develhof te Zwijndrecht zijn doosjes verspreid en door kinderen is geld ingezameld.

Onze nieuwsbrief in de kerk heeft tot een artikel in het kerkblad geleid. Mede hierdoor heeft de diaconie besloten dat de opbrengst van deze doosjes ten goede zou komen aan onze Stichting. Uiteraard waren we daar zeer dankbaar voor. Hoewel in eerste instantie de opbrengst op ruim 400 euro werd geschat werd uiteindelijk ruim € 600,00 over gemaakt waardoor er 2 putten konden worden gerealiseerd.

                                                                                                                                 

EN DAN IS HET 24 AUGUSTUS 2017

Op 2 mei 2017 wordt er een belangrijk besluit genomen. De hoofdsponsor van de Stichting vanaf het eerste begin erbij betrokken, t.w. VISSER GROEN B.V., maar ook de andere dochter van de Holding, VISSER GROENZORG B.V.worden verkocht aan de firma Boer te Nieuwendijk en zullen als volgt verdergaan:

 

Uiteraard moeten we als Foundation ook verder en binnen onze organisatie IRSA Visser Groen Holding zal IRSA Consultancy de rol als hoofdsponsor overnemen en zal het volgende logo regelmatig te zien zijn. Op 24 augustus nemen we als eigenaren ons definitieve afscheid en als “cadeau” hebben we veel geld mogen ontvangen wat mogelijk maakt dat we weer diverse nieuwe putten kunnen gaan realiseren. Amega Holding bijtte de spits af met een volledige put, maar vele gulle donaties waren tot op het moment van drukken van deze nieuwsbrief reeds binnen. Wat zullen de mensen in Cambodja weer blij zijn.

 

HET VERVOLG VAN DE PLANNEN VOOR 2017

Het jaar 2017 schiet al weer een aardig eindje op. Het aantal van 60 putten zal dus ruimschoots worden gehaald.

Wij zeggen alle donateurs (waaronder uiteraard ook onze drukkerij Obreen) onze hartelijke dank toe en hopen u voor het einde van het jaar te informeren hoe de laatste maanden van het jaar zijn gegaan.

Terug naar Nieuws