Nieuwsbrief 9: December 2019

 JAAROVERZICHT (EEN EINDEJAARS UITGAVE)

Inmiddels is dit al weer het achtste jaar dat we actief zijn in Cambodja.

Hoewel het niet het meest productieve jaar is geweest van de afgelopen periode, zijn we er toch weer trots op dat we 6 waterputten en 2 restrooms hebben mogen realiseren. Hierdoor kunnen we per 31 december 2019 de balans opmaken en zijn er door onze Stichting IRSA Foundation en uw giften in totaal nu 76 stuks waterputten en 8 stuks restrooms (toiletruimtes) gerealiseerd.

Op het moment van schrijven (18 december), wordt de laatste hand gelegd aan de 8ste restroom (op de valreep nog wat foto’s kunnen bijvoegen).

JONGEREN

Aan het begin van het jaar hebben 2 jonge gasten, Wouter en Bastiaan,

bekenden van onze organisatie een bezoek gebracht aan ons project en ook daadwerkelijk meegeholpen aan de realisatie van putten. Zij hebben kennis gemaakt met onze inspirerende contactpersoon en organisator voor de uitvoering van alle werkzaamheden: gids Pich Sovirak. Een aantal keren per maand hebben wij contact met elkaar over de vorderingen en de werkzaamheden.

Tevens hebben zij gerealiseerde projecten kunnen zien, welke door onze donateurs in het dorpje Svay Thom Village (vlakbij Siem Reap) zijn gerealiseerd en uiteraard ook kennisgemaakt met de harde werkers die voor de realisatie zorg dragen (inmiddels ook bekenden van ons). Kortom, iedere euro die wordt gedoneerd komt op de plaats van bestemming en ten gunste aan de bewoners. De uitstraling van Wouter en Bastiaan is belangrijk voor onze organisatie, zodat ook jongeren zich bewust worden van het doel van onze Foundation, t.w.:

 

het verbeteren van de leef-en woonomstandigheden van mensen die beneden het minimale bestaansniveau moeten leven, dit in de breedste zin van het woord en deze doelstellingen zullen projectmatig worden geïnitieerd”.

 

Het is maar een klein bruggetje naar een project wat wordt geïnitieerd door de Gereformeerde Kerk van Dinteloord en Steenbergen. Hierbij zijn naast de kerkenraad ook de Kinderkringen de Jeugdraad betrokken en hebben wij bij de start van het project een inspirerende dienst mogen bijwonen waarbij het “water” het centrale thema van de bijeenkomst was. Het tastbare feit is er doordat de eerste twee putten middels de inzet van kinderen en gemeenteleden gerealiseerd zijn. Daar het een tweejarig project betrof zijn we dan ook zeer benieuwd wat het vervolg gaat worden. Nog niet zo lang geleden waren het de kinderen van de basisschool Willibrord/Miland uit Bodengraven die immers 8 putten met een sponsorloop bij elkaar liepen. De kinderen zijn de toekomst.

 

DE VASTE SPONSOREN

Het is zo fijn dat we inmiddels bekend zijn bij sponsoren die het niet houden bij een eenmalige donatie. Maandelijks kunnen we een bedrag bijschrijven van een vaste donateur die ons al jaren ondersteund.Dat is fijn omdat ook vaste kosten gewoon blijven doorlopen, hoewel de meesten daarvan worden genivelleerd door onze hoofdsponsor. Maar er zijn er natuurlijk enkele die we u niet mogen onthouden.

De 90+ers van de handwerkclub van de locatie De Lindonk van zorgcentrum Swinhove hebben weer veel geld ingezameld met hun“lapjesdekens”, zodat ze weer konden doneren: hun VIERDE put. Zonder deze mensen kunnen we niet.

Een toezegging,heet van de naald voor de realisatie van een waterput en een restroom kwam van de service club Rotary Waal en Devel. Zoals is te zien op bijgaande foto, waren zij ook in 2017 reeds donateur voor maar liefst 3 waterputten en in 2018 voor ook een waterput en een restroom (deze laatste is te zien op de foto en bezocht door Wouter en Bastiaan begin van dit jaar). Hierdoor kunnen we 2020 dus starten met 2 nieuwe projecten.

 

MAAR OOK DE INDIVIDUELE SPONSORING BLIJFT DUS BELANGRIJK

Inmiddels alweer een vierde gift van Karel (zie ook onze site) zorgde voor de realisatie van een 7de restroom en ook Willy doneerde weer een twee put. Nieuwe projecten werden eveneens mogelijk gemaakt door Robert en Fabienne en Jacob Klink Holding. Fantastische gebaren.

 

VIRAK

Trouw aanwezig en voor ons een vaste bron van zekerheid is onze vertrouwde contactpersoon Pich Sovirak “Virak”,

die alles voor ons ter plaatse organiseert en regelt en zorgt dat in overleg met de chief van het dorp de gezinnen die een pomp het hardst nodig hebben, deze ook krijgen. Vooraf hebben wij altijd overleg en contact. Na afloop worden de foto’s van het plaatsen van een put naar ons verzonden, zodat ook de donateur op de hoogte is van “zijn” of “haar” of “hun” put.

 

DE PLANNEN VOOR 2020

Het jaar 2019 is bijna voorbij, maar we hebben veel plannen. Als eerste hebben wij onze hoofdsponsor IRSA Consultancy

benaderd om middelen beschikbaar te stellen voor het geheel nieuw opzetten van onze website zodat de bereikbaarheid en toegankelijkheid uitgebreid worden. Dit is enorm belangrijk voor de komende jaren omdat er erg veel behoefte is aan m.n. restrooms. Op onze website, onder het ïtem” ANBI, met tevens ons beleidsplan, zijn onze jaarverslagen zichtbaar. Hierdoor verzorgen wij een transparant inzicht in activiteiten en geven wij financiële verantwoording. Speciaal vragen wij aandacht voor hoofdstuk 4 van het laatste jaarverslag waar we het project restrooms uitlichten. Wat zouden we het fijn vinden als we daarin gesteund zouden worden.

 

Dankbaar zijn we voor iedere gift, hoe klein ook
Donatie voor een volledige waterput bedraagt € 350,00
Donatie voor een complete restroom bedraagt € 750,00
IBAN NL39 RABO 0173945864

 

Terug naar Nieuws